Altijd leuk, zo’n doos leegschrapen en de ene na de andere verrassing uit het karton lichten. Voor veel werknemers is het uitpakken van een kerstdoos een genietmomentje. Andere werknemers hoeven niet zo nodig de bombarie van confetti en popcorn, van marshmallow en flesjes bubbel. Die zien liever een geschenk komen dan zo’n pakket. Maar wat is het verschil eigenlijk tussen een kerstpakket en een kerstgeschenk?
Het verschil
Een kerstpakket is een cadeau met meerdere dingen. Zoals etenswaren, drinken en aan kerst gerelateerde gadgets en curiosa. Bijvoorbeeld een kerstmannenmuts of een rendier beeldje. Een kerstgeschenk is daarentegen één ding. Dit is het grootste verschil tussen pakket en geschenk. Daarnaast is een kerstpakket een standaard iets. Je geeft aan elke werknemer exact hetzelfde kerstpakket. Kerstgeschenken zijn veel gerichter, geen algemene doos met hapjes en drankjes maar bijvoorbeeld een geschenkbon. De ene werknemer ruilt die bon in voor een powerbank, de andere wisselt ‘m in voor bijvoorbeeld een zak calculator. Een geschenk kan ook gepersonaliseerd worden. De een krijgt dan een waardebon voor media, de ander een kortingsbon bij een specialiteitenzaak.
Kerstpakket of toch liever kerstgeschenk?
Waar zou je als werkgever nu het beste voor kunnen kiezen, een pakket of een geschenk? Aan allebei kleven wel voordelen. Allereerst die van het kerstpakket. Die zorgt voor enige verbroedering en saamhorigheid. Of op het werk, als de pakketten daar worden geopend. Of in een thuissituatie als het hele gezin rond de tafel zit en kijkt wat er allemaal uit het pakket wordt getoverd. Een pakket geven is dus ‘het delen’ versterken en het samenzijn bevorderen.
Een kerstgeschenk van waarde
Een geschenk heeft wat meer waarde beleving. Het is niet een van de vele dingen, geen reep kerstchocolade plus een half litertje bubbels plus een stevige worst plus luxe nootjes. Een geschenk is meestal een afgerond iets. Op z’n mooist is het iets van waarde dat de werknemer daarna kan omzetten in een artikel dat hem of haar echt aanstaat. Meestal gaat het dan om een waardebon. Maar ook een voucher is mogelijk waarbij de werknemer via het internet zelf kan gaan shoppen naar leuke spulletjes. Het geschenk zal dan ook leiden tot meer vreugde beleving omdat natuurlijk het geschenk eigenlijk uitgezocht wordt door degene die het krijgt.
Stimuleer de creativiteit
Behalve een waardebon kan een kerstgeschenk ook door de werkgever specifiek zijn uitgezocht. Het geschenk kan overduidelijk dan de kerst als thema hebben zoals een mini kerstboompje in een geschenkdoos. Of een stek voor op het bureau, een kerstboom stekje in een glazen tube, bijvoorbeeld. Een geluk-hoefijzer van Rudolf het rendier, of een kaars met houder in een doos. De kistjes en doosjes kunnen bovendien worden bedrukt met het bedrijfslogo. Heb je een onderneming die zich sterk maakt voor creatie? Bijvoorbeeld een reclamebureau? Dan zijn doe-het-zelf pakketjes best leuk om te geven. Bijvoorbeeld een pakketje om je eigen winterwijn te maken. Er is heel veel mogelijk. Het sterkste geschenk zal echter iets exclusiefs zijn waarbij de ontvanger nog de mogelijkheid heeft om het naar zijn eigen hand te gaan zetten. Dus zo’n voucher voor een internetwinkel is zo’n gek idee nog niet. Doe de voucher dan wel in een envelop met je bedrijfskleuren en logo erop.